Første nattog til Østrig kom på skinnerne

Fredag d. 28.1. kørte Snälltåget første nattog i sæsonen til skisportssteder i Østrig. Det var første af i alt 8 afgange denne vinter.

Toget medførte 7 liggevogne og en spisevogn (Krogen) og havde 285 rejsende. Fra uge 7 vil toget medføre 9 liggevogne, en siddevogn samt spisevognen, hvilket giver ca. 600 pladser, hvilket skulle være udsolgt på de bedste afgange.

Materiellet er det samme, som vi kender fra Berlin-toget, men samlet sammen i ét tog, der kører fredag eftermiddag fra Malmö via Høje Taastrup, Odense og Kolding til Østrig, hvor det først stopper i Wörgl 8.50, siden i Kitzbühel, St. Johann, Zell am See, Schwarzach-St Veit, Bishofshofen og slutter i Saltzburg. Det returnerer i omvendt rækkefølge lørdag eftermiddag og er fx i Høje Taastrup søndag kl. 14.49.

Vi var ca. 15 aktivister samlet i Høje Taastrup for at markere denne glædelige begivenhed. Vi sang bl.a. den dejlige nattogssang, som I kan høre her:

Sangen blev første gang sunget om aftenen d. 27.6. 2021 i Høje Taastrup, da første nattog kørte mod Berlin. Guitar og vokal: Ole Malmskov – Bas: Helge Andersen – Tekst og melodi: Niels Brønholt.

Poul Kattler, formand for Rådet for Bæredygtig Trafik, holdt en kort tale i Høje Taastrup, og sagde følgende:

Det er i dag en god dag for den bæredygtige trafik. Toget, der kører herfra til Østrig lige om lidt (kl. 15.36) giver et kvalitetsalternativ til flyrejser eller motorvej for skituristerne.

Netop dét med et alternativ med et klimarigtigt elektrisk tog langt ned i Europa er det, som skal blive en daglig mulighed fra Danmark. EU-Kommissionen er i december spillet ud med en plan, der skal give bedre vilkår for grænseoverskridende, langdistance tog som både er højhastighedstog og nattog.

På tirsdag skal et par stykker af os til foretræde for Folketingets transportudvalg. For vores trafikminister Benny Engelbrecht skal aktivt støtte at Danmark igen kommer på det europæiske jernbanekort. Han skal mødes med sine EU-ministerkolleger d. 23. februar, og hér skal han ikke sætte sig i skammekrogen. Med EU’s transport- og klimahandlingsplan er der nye muligheder for mere tog i Europa på bekostning af de klimaskadelige fly og de overbelastede europæiske motorveje.

>> Billeder fra eventen og fra turen til Kolding i spisevognen kan ses i dette fotoalbum

>> Reportage (på tysk) fra Østrig ved ankomsten og og denne inklusive en video fra Zell am See