Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix

Fire partier: Indkald til forhandlinger, der skal styrke den kollektive trafik, få langt flere på cyklerne og generelt prioritere en grøn transportsektor

Jette Gottlieb, Sofie Lippert, Stinus Lindgreen og Christina Olumeko, der er transportordførere for henholdsvis Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet har skrevet en fælles kronik i Politiken før julen 2023. De skriver bl.a.:

Vi savner virkelig en sammenhængende tilgang til, hvordan vi sikrer den bedste persontransport i landet. Det nytter ikke, at vi laver nogle enkeltstående forbedringer inden for den kollektive transport, hvis vi samtidig igangsætter kæmpe infrastrukturprojekter, der i den grad styrker en øget vejtransport på individuel basis.

Derfor skal vi lave en fælles grøn mobilitetsplan. Planen skal tage højde for klimakrisen, sikre adgangen til grøn transport og prioritere de større anlægsprojekter inden for områder, der giver flere danskere adgang til det bæredygtige valg. Som det ser ud lige nu, er der flere, der tager bilen frem for cyklen og den offentlige transport. Det øger trængslen og betyder, at flere og flere busruter nedlægges i landdistrikterne, og at billetpriserne stiger.

Det er et yderst alvorligt problem, da person- og lastbiler står for over en tredjedel af den samlede CO2-udledning i Danmark. Det kalder på handling og viser tydeligt, at der må gøres noget omgående.

Det er vi i SF, Enhedslisten, Radikale og Alternativet ret så enige om. Derfor er vi gået sammen om at pege på en række initiativer, som her og nu skal prioriteres for en grønnere fremtid.

>> Læs videre i Politiken