Offentlig transport skal ikke ses om et farligt sted at befinde sig

Pressemeddelelse

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu at tage mundbind med i tasken, så man kan bruge det, når og hvis man kommer ud for situationer fx i den off. transport, hvor man ikke kan undgå at stå eller sidde for tæt på fremmede.

Den offentlige transport blev fra dag 1 af nedlukningen fremhævet som et farligt sted at befinde sig. Ikke mindst hvis man er ældre eller føler sig udsat for smitte. Dette blev fremført uden at man havde undersøgt sagen nøjere; men også fremført samtidig med at danskerne skulle holde sig hjemme under nedlukningen. Og det førte til at danskerne i stort tal valgte bilen og cyklen og fravalgte off. transport, når de skulle transportere sig.

Det viser sig naturligvis at off. transport ikke er spor enestående i forhold til så mange andre steder, man kan komme til at befinde sig tæt ved fremmede. I stedet for fortsat at dæmonisere den off. transport som et farligt sted at opholde sig, så forekommer målrettet brug af personlige beskyttelsesmidler som mundbind meget fornuftigt. Fx i off. transport såvel som andre steder, når der er rigtig mange mennesker tæt på hinanden (fx i myldretiden).

Bemærk at der fra Sundhedsstyrelsen i skrivende stud IKKE er tale om brug af mundbind ALTID i off. transport og at det er en anbefaling.

Foto fra dansk IC3 tog i juli måned syd for grænsen på vej til Hamborg.

Som vi ser i udlandet, så er et generelt påbud om mundbind i off. transport ikke særlig godt: Der cirkulerer mundbind, der ikke beskytter som de skal; der ’snydes’, så det slet ikke er effektivt. Mundbind er dyre og genbruges forkert. Og den off. transport sættes i et unødvendigt dårligt lys, hvis den påføres et generelt og uigennemtænkt påbud. Det skal vi undgå. Ikke mindst fordi den kollektive transport må og skal fungere som klimarigtig transport nu og fremover.

>> Hent foto i høj opløsning

>> Se pressemeddelelsen i pdf-format