Nattog: Meget mere, meget bredere

Pressemeddelelse fra Back-on-Track, det europæiske netværk til fremme af nattog

Tirsdagens pressekonference om forstærket samarbejde mellem DB (Tyskland), ÖBB (Østrig), SBB (Schweiz) og SNCF (Frankrig) introducerede en udvidelse af ÖBBs NightJet-netværk af nattog. Det viser den rigtige vej fremad, når det kommer til alternativer til at flyve i Europa. Moderne nattog kan erstatte mange flyvninger inden for området 500 til 1.500 km, da passagererne kan sove, mens de transporteres på en miljøvenlig måde. Siden grundlæggelsen i 2015 har Back on Track slået til lyd for denne transportløsning: Nattog er et nødvendigt element i et 24/7 europæisk tognet.

På trods af vores glæde over de gode intentioner og stærke ambitioner, der blev demonstreret på dagens pressekonference, er der et stærkt behov for at initiativet kan vokse i volumen og sprede sig til flere regioner i Europa.

Samarbejdet må ikke være eksklusivt for den gruppe, der arrangerede pressekonferencen. Partnere, der ønsker at bidrage til det fremtidige netværk af nattog, skal have mulighed for at gøre det. EU som overnational aktør kan bidrage med investeringer og koordinering; men vi opfordrer også til deltagelse af jernbaneoperatører fra mindre stater og af private operatører, der har vist evnen og viljen til at indføre deres egne nattog ruter.

De regioner, der også skal medtages i konkrete planer for nye nattog tjenester, er:

  • Den iberiske halvø; med Lissabon, Madrid og Barcelona
  • Skandinavien; med København, Stockholm og Oslo
  • Østeuropa; med Beograd, Budapest og Bukarest

Vi håber meget, at onsdagens offentliggørelse fra Europa-Kommissionen om ”Grøn mobilitet” vil vise, at EU er en værdig og dedikeret partner i den nødvendige udvikling af Europas jernbaner og nattog som opfølgning på hvad blev præsenteret tirsdag.

Kontakt:

Joachim Holstein (DE), joachim.holstein@mac.com

Nicolas Forien (FR), nicolasforien@yahoo.fr

Poul Kattler (DK), poul @ kattler.dk

Belgium Back-on-Track, belgium@back-on-track.eu

>> Se original engelsksproget pressemeddelelse

 

Se pressekonferencen her (tysk): https://www.bmvi.de/DE/Home/home .html

Dette er det sidste dias fra præsentationen tirsdag: