Nattog til Europa vil være en ny mulighed for bæredygtige rejsende

Nattog er på vej til en renæssance på grund af deres klimavenlighed. Det Europæiske Miljøagentur peger alene på nattog som alternativ til fly på de længere afstande i Europa. Og det er så absolut muligt at indføre nattog fra Danmark og Sverige til Europas midte

Debatindlæg i Dagbladet Information 24.3. 2018 –

Flere og flere mennesker indser, hvor uholdbart det er at flyve, som vi gør i dag. Vi danske og svenske hører til de, der har øget antallet af flyveture mest i Europa – vi flyver nu gerne fem-seks gange tur/retur om året. Klimapåvirkningen fra flyene går således den helt forkerte vej. Heldigvis er der gode muligheder for at erstatte flyvningen, i hvert fald i Europa: Vi skal kunne tage nattog, der kan give bekvemme rejser til mange destinationer.

Møde i Köln næste morgen? Tag toget fra København først på aftenen. Du er der en time i forvejen, men to minutter havde også været nok. Det er en smuk februar aften, og efter afgang glider toget gennem Valby og ud af byen. Måske tager du aftensmaden i restaurantvognen eller hænger ud med en kollega i kupeen. Eller du vil arbejde på præsentationen til morgendagens konference – ombord er der selvfølgelig wifi og forbedret mobil dækning.

Når dagen er færdig, er der en redt op med en komfortabel seng i dit rum. Klokken seks næste morgen bliver du vækket, toget er fremme om en time. Efter morgenmaden og et brusebad om bord er du allerede midt i byen, udhvilet og klar.

Er det muligt? Absolut.