Tværeuropæisk Pyjamas Party for nattog

Ca. 40 deltagere var mødt frem på Københavns Hovedbanegård fredag d. 25.10. 2024 kl. 20.30, de fleste iført nattøj, pude, bamse og andre rekvisitter, der kan forberede en til en god nats søvn, fx i et nattog. Nogle delte løbesedler ud i rundkredsen omkring “dansegulvet” midt i hallen.

Der foregik Pyjamas Party på ti banegårde rundt i Europa, på nøjagtig samme tid. Og vi dansede “silent disco”, dvs. vi lyttede til samme playliste, afspillet fra Lissabon til os alle. Arrangementet blev også videoptaget nogle steder, og vi forventer senere at kunne bringe video her på siden.

Se fotos under teksten. Teksten herunder var det, der havde stået i opslag på forhånd.

Vi dansede fordi international transport spiller en stor rolle for vores belastning af klimaet. Danmark skal knyttes til vores nabolande med bedre togforbindelser, også for at give alternativer til at tage flyet. Vi har langt at køre i tog fra Danmark, og derfor står direkte nattog centralt for at få flere til at bruge toget.

Vi har især brug for at etablere nattog til Oslo og til Bruxelles (fra Malmø). Og brug for at nattog, der i dag ender i Hamborg (fx fra Zürich) forlænges til København, så togskifte i Hamborg undgås.

  • Vi støtter EU-Kommissionens ambition om at etablere et europæisk netværk af nattog. Vi kræver, at dette dækker hele Europa, fra Lissabon til Tallinn og Narvik til Palermo.
  • EU skal træffe alle nødvendige foranstaltninger for at etablere netværket så hurtigt som muligt. Dette omfatter, at hvor nattog ikke kan køre kommercielt, bør EU yde den nødvendige støtte. Ansvaret mellem EU og de enkelte lande skal løses og ikke forsinke fremskridt.
  • Vi har brug for et nemt og ensartet billetsystem, der gør det let at bruge toget med garanti for passagerrettigheder.

Vi kræver for klimaets skyld at EU fastlægger et præcist mål om andele af passagerer i tog, i personbiler og i fly på tværs af grænserne, mål der reducerer luftfart og biler, og som favoriserer tog.